Érsek Erzsébet

floral-decor

Érsek Erzsébet – Kereső vagyok.

Egyetemistaként találkoztam először a jógával.

Egy indiai tanító olyan nagy hatást gyakorolt rám, hogy könyvekből próbáltam elsajátítani a jóga testtartásokat, csak rizst ettem és üdvözült arccal mantrákat mormoltam egy nyáron abban a reményben, hogy gyorsan eljutok az igazi tudáshoz. Ahogy így visszagondolok azokra a hetekre a családom nem sok hasznom vette.

S mint a szélsőségek általában ez sem tarthatott soká. Visszatértem normál életemhez, befejeztem az egyetemet, dolgoztam, újra tanultam, családot alapítottam, gyerekeket neveltem és több mint 20 évig eszembe sem jutott a jóga. A szenvedélyem a futás lett. Futottam mindenütt és mindenkor, ha időm engedte. Leginkább aszfalton és hosszú távokat. Ennek meg is lett az eredménye. Ahogy az időm javult, úgy romlott az izületeim állapota. Kb. 6 évvel ezelőtt már akkor is fájt a lábam, ha ültem vagy feküdtem. Kezdődő gerincsérv volt a diagnózis és eltiltottak a futástól. Megpróbáltam abbahagyni, de nem ment. A megszállott futók ismerik azt az érzést, ami kihajt hidegben, melegben, esőben, fagyban, ha futni kell akkor elindulnak. Rájöttem, nem tudom feladni ezt a szenvedélyem ezért rendbe kell hoznom magam valahogy, hogy fájdalom nélkül folytathassam. Jártam az orvosokat nem sok sikerrel, amikor eszembe jutott a jóga.

Kipróbáltam pár irányzatot, míg a hatha jógánál kötöttem ki. Eleinte csak azért jártam az órákra és gyakoroltam, hogy a gerincem állapotán javítsak és folytathassam a futást. Aztán szinte észrevétlenül eltolódtak a hangsúlyok és a fontossági sorrendek. A mai napig futok és imádom a futás adta szabadság érzést, de a jóga lett a meghatározó. Ami nem csak megroppant gerincem igazította ki, hanem életem krízis helyzeteiben is legfőbb segítőtársam  volt, hogy talpra álljak. Mióta jógázom, nem csak egészségesebb, kiegyensúlyozottabb de elégedettebb ember vagyok. Annyi mindent kaptam a jógától, hogy egy idő után úgy gondoltam nekem is viszonozni kell, tovább kell adnom mindazoknak akik meríteni szeretnének ebből a csodálatos tudásból.

Budapesten a Padma jógastúdióban végeztem a független jógaoktatói tanfolyamot és hatha jógát oktatok. Köszönet tanáraimnak Tátrai Zoltánné Zsuzsinak, Bálint Jánosnak és valamennyi eddigi tanítványomnak, akiktől sokat tanultam és rengeteg inspirációt kaptam.

Az AranyHoldban Hatha jóga órákat tartok. Várlak szeretettel!

ÉRSEK ERZSÉBET

Hatha jóga oktató

Az óráimon klasszikus hatha jógát gyakorlunk. Hozzám a statikus és a dinamikus gyakorlás váltogatása áll a legközelebb.