A Hatha jóga valódi hatásai, avagy miért érdemes jógáznod 18 pontban?

1. Neuromuskuláris hatás: a kitartás vérbőséget okoz, ez hat az izmokra és idegekre, a hajszálerekbe is beáramlik a vér. A hajszálereid 70 %-a üres alap járaton, de am

ikor elkezded használni az izmaidat, akkor ezek a hajszál erek is megtelnek vérrel, és dolgozni kezdenek, amitől a vérbőség kialakul.

2. A nyirokerek a vérkeringéshez a hajszálerekkel csatlakoznak, így beindul a nyirokmirigyek folyadék elválasztása. Mivel több vér áramlik az ereidbe, így a nyirok erekbe is több vér jut, amitől a nyirokmirigyek nagyobb működésre lesznek serkentve.

3. Vérbőség kimossa a gyulladásokat. Az így beindult vérkeringés alaposan átmossa a begyulladt helyeket, és kimossa a gyulladásokat, illetve azok okait.

4. A többletvér átmozgatja a szöveteket, segíti a megújulásukat és beindítja az öngyógyítási folyamatokat. A vér az éltető nedű a test számára, minél több zubog, annál jobban tudnak a sejtek dolgozni. Úgy mint ahogyan a Gangesz is megárad és hordalékával elönti a körülötte lévő földeket, hogy aztán mikor visszahúzódik, a tápanyagban gazdag talajban új élet kezdődhessen. Egy jó jógaóra olyan a testednek, mint egy áradás, ami ellátja vízzel és tápanyaggal a szomjazó földeket.

5. Érszűkületet korrigálja. A tested öngyógyító folyamata érzékeli, hogy a sok vér nem tud úgy áramolni, és az érszűkületes részeket elkezdi gyógyítani korrigálni.

6. A nyirokmirigyek összefüggenek a hormonháztartással, így a menstruációs ciklus normalizálódik, megszűnik az esetleges havi fájdalom.

7. Hígítja a vért, a sejtközi állományból visszapréseli az erekbe a vérsavót – ezzel kizárja a trombózis lehetőségét.

8. Leviszi a vérnyomást, folyamatosan átjárhatóvá teszi az ereket kívülről befelé, ezért nagyon jól átmozgatja az érfalakat, és minden meszesedést, káros anyagot lemos a vérfalakról.

9. Dúsul az ízületi folyadék, a mozgás olajozottabb lesz, a porcos végek begyógyulnak.

10. Kiegyensúlyozza az elasztin és kollagén szövetek arányát – kizárja a meszesedés és csontritkulás lehetőségét. A jóga hatására a test érzékeli, hogy szüksége van azokra a csontokra és izmokra is, amiket amúgy esetleg nem használsz és ezért leépíti őket. A Jóga órák hatására azonban a test érzékeli, hogy minden egyes porcikádra szüksége van, így nem le, hanem felépíti azokat, még jobban,.

11. Minden lágyszövetet táplál: csonthártya, ideg, inak, szalag, bőr, izom, zsír. Mivel az egész testedet igénybe veszed, az intelligens szervezeted el kezd építeni olyan izomzatot is amire szükséged van. Így a jógától nem csak egészséges, hanem ideálisan formás is leszel.

12. Gyorsabb regeneráció, jobb anyagcsere. A jógázás segíti a méregtelenítést is.

13. Megtanít a helyes tartásra, ami megköveteli a szervezetünktől azt, hogy testünk elülső és hátsó fele dinamikus és kiegyensúlyozott ellentartásban létezzen. Kíméletes, de alapos átmozgatásának köszönhetően hátad izmai egyaránt erősödnek és rendeződnek ezzel is korrigálva az ízületeid tartását, és a helyes terhelés mechanizmus kialakítását.

14. Nem épít hatalmas izmokat, de tónusossá és erőssé teszi azokat. Bomba forma, kiváló erőnlét, csak neked!

15. Stimuláljuk a belső elválasztású mirigyeket is, amelyek szintén folyadékot választanak el, s nyugtató hatást fejtenek ki. A jóga garantáltan nyugtat és kikapcsol. Orvosilag is kimutatható, hogy stresszmentesít és nagyban javítja a közérzeted.

16. A jóga különleges gyakorlataival, mint pl. a fejenállással a szíved a fejed fölé kerül, ezzel javul az agy vérellátása, előrehajláskor a gerinced alá kerül a szíved, amitől a szíved vérellátása lesz jobb, ha pedig a tüdő kerül a mellhártya alá, a légzésed könnyül meg. 

17. A jógának közvetlen hatása van az agyműködésre. Nagyon átmozgatja a tudatod és az agyad, amelynek két funkciója van: az agykérgi funkció a tudatos gondolkodást segíti, az agytörzsi pedig a szervezet „automatikáját” működteti – ez utóbbit mozgatja át elsősorban jóga, amivel például javul a memória. Herman Svoboda, Freud egyik kollégája a váltott orrlyukas légzést tanulmányozva megállapította, hogy ez a gyakorlat annyira egyenletesen stimulálja az első két agylebenyt, hogy a praktikus embereknél az intellektuális, az intellektuálisabbaknál pedig a praktikus oldalt javította.

18. Egy átlagember 15-20% fáradt levegőt hagy a tüdejében kilégzés után, ami nem éppen gazdaságos a szervezet működése szempontjából.Így ha egész nap nem csinálsz semmit, akkor is elfáradsz estére, mert maga a légzés is fáraszt. A jóga ezzel szemben olyan légzésrendszert alkalmaz, ami pihentet, szellemi frissességet ad, mivel a beáramló levegőnek 80%-át az agyunk használja föl. Tehát ha a belélegzett levegő 80%-át nem kapja meg az agyad, a szervezeted magától elkezdi emelni a vérnyomásodat, vagy elkezdesz ásítozni, hogy több oxigént kapjon az agyad. A jóga mindezeket a dolgokat összehangolja.

Baktai Ádám