A várandósság minden nő életében egy különleges időszak. Ilyenkor még egy kevésbé tudatos nő is sokkal jobban odafigyel az egészségére, a táplálkozására és a testére. A cseperedő magzat iránt érzett felelősség, a saját maga iránt érzett gondoskodás régi szokásainak újraértékelésére és megváltoztatására készteti a kismamát. Sok nő ilyenkor kezd el életében először nyitni, és érdeklődni a népgyógyászatban évezredek óta bevált és működő természetes megoldások iránt. Egyik ilyen terület az aromaterápia is, amelyet az akadémikus orvoslás nem nagyon ismer még el, sőt sok esetben tiltják is tőle kismamákat. Pedig évezredes sikertörténete nem elhanyagolható az egészséges baba és az őt kihordó édesanya szempontjából.

Ebben az írásban csupán a laikus felhasználó szintjén szeretném érinteni a témakört: elsősorban el szeretném oszlatni a félelmet az illóolajok várandósság alatt való használatával kapcsolatban, másodsorban pedig betekintést szeretnék nyújtani azoknak az illóolajoknak a tárházába, amelyet szakember felügyelete nélkül is biztonságosan alkalmazhatnak a kismamák a várandósság idején.

A kismamák és az illatok viszonya

A terhesség ideje alatt a legtöbb nő szaglása érzékenyebbé válik. Sok kismama panaszkodik, hogy rosszul van az illatoktól, nem bírja a szagokat. A várandós nő szervezete okos, folyamatosan adja a jelzéseket arra vonatkozóan, hogy mitől undorodjon, és mit kívánjon meg a kismama. Az aromaterápiában eltöltött 20 éves tapasztalatom azt igazolja, hogy a szagok és illatok iránti undor nagyrészt a szintetikus illatokat érinti. A terhes nők felfokozott szagérzékelése az anyatermészet ajándéka, amely segít az esetleges ártalmas anyagok hatékony elkerülésében. Az a szintetikus parfüm, ami eddig a kismama kedvence volt, hirtelen hányingerkeltővé válik, hisz minden szintetikus illat ártalmas, károsítja az idegrendszert, de a szervezet a másállapotban sokkal szigorúbban kezel mindenféle káros anyagot. Többek közt emiatt az illatok iránt érzett túlérzékenység miatt is tartanak a kismamák egy kissé az aromaterápia alkalmazásástól. De ne felejtsük, míg a szintetikus illatok ártalmasak, addig a természetes illatok segíthetik és támogathatják a várandósság időszakát mindenféle undorkeltés nélkül. Még a várandósoknak javasolt természetes illatkeverékek közül is csak azt alkalmazzuk, amelynek valóban tetszik az illata, és ne lepődjünk meg, ha pár hét múlva más fog tetszeni. Hallgassunk az orrunkra!

A várandósság egész ideje alatt kerülendő illóolajok
csombordolaj szasszafrász-olaj
csombormenta-olaj babérfaolaj
feketeüröm-olaj szerecsendió-olaj
gaulteriaolaj szurokfűolaj
kakukkfűolaj tujaolaj
mirhaolaj ürömolaj
rozmaringolaj varádicsolaj
rutaolaj zsályaolaj

Az aromaterápia és a várandósság trimeszterei

Egy átlagos magzati élet a születés előtt 39-40 hétig tart, amelyet 3 trimeszterre szokás felosztani. Az aromaterápia szempontjából az első trimeszter a magzatról szól, a második és a harmadik a kismamáról, és a harmadik trimeszter vége, azaz a szülés és az azt megelőző időszak pedig a leendő babáról és a mamáról együttesen.

Az első három hónaptekinthető talán a legfontosabb időszaknak, hisz a fejlődő embrió sérülésének és károsodásának a lehetősége ilyenkor a legnagyobb. Ekkor fejlődik ki minden, ami meg fogja határozni a magzat egészségét és a leendő gyermek egészségét is. Az ez idő tájt fejlődő szervek és végtagok komoly sérüléseket szenvedhetnek el a szervezetbe bekerülő mérgek, szintetikus gyógyszerek, szintetikus kozmetikumok és káros ételadalékok, valamint más egyéb kémiai anyagok hatásai miatt. Ezért is jellemző erre az időszakra a sűrű rosszullét, émelygés, hányinger, és a szagok által kiváltott undor.

Nézzük meg, hogy milyen illóolajokkerülendőekcsak az első trimeszterben:

 • ánizsmagolaj
 • bazsalikomolaj
 • borókaolaj
 • cédrusfaolaj
 • édesköményolaj
 • fahéjolaj
 • fokhagymaolaj
 • izsópolaj
 • kámfor
 • keserű mandula illóolaj
 • köményolaj
 • majoránnaolaj
 • mirhaolaj
 • muskotályzsályaolaj
 • palkaszárolaj

A kerülendő illóolajok listája nem vonatkozik törvényszerűen arra a növényre is, amelyből kinyerik az illóolajat!

A második és harmadik trimeszteridején a magzatnak már minden fontos “alkatrésze” kifejlődött, és innentől nagyrészt az anya állapotától és hangulatától függ a további fejlődése. Ebben az időszakban a kismama dolga az, hogy a legtökéletesebb tápanyagellátást biztosítsa a magzatnak a köldökzsinóron keresztül, és hogy jól érezze magát a bőrében, ne legyenek panaszai, mert ettől a baba egészsége és hangulata is jobb lesz. Ebben a tápanyagdús és adalékmentes táplálkozás mellett a legnagyobb segítség az aromaterápia, amelynek köszönhetően rengeteg kellemetlen tünet kiküszöbölhető és megszüntethető, amelyre általában gyógyszert ír fel a szakorvos.

A várandósságra minden tekintetben ártalmatlan illóolajok
ciprusolaj mandarinolaj
citromfűolaj (melissa) petitgrain-olaj
gerániumolaj rózsaolaj
ilang-ilang olaj szantálfaolaj
levendulaolaj teafaolaj

Reggeli rosszullét

Sok nőnek a stabilan jelentkező reggeli rosszullét az első jel, hogy nem ártana beszerezni egy terhességi tesztet. A rosszullét hevessége az ébredéskor jelentkező enyhe undor és émelygés érzetétől a nap folyamán folyamatosan érzékelhető erős szédülésig és hányásig terjed. Ebben az időszakban nem árt felülvizsgálni a B-vitamin háztartásunkat, illetve a hányós kismamák minden esetben gondoljanak a hányások miatti folyadékvesztés pótlására.

A reggeli rosszullétek megelőzését és enyhítését a következő aromaterápiás alkalmazások segíthetik elő:

 • 2 dl mézes tisztított vízbe kevert 1 csepp (és nem több!!!) borsmenta illóolaj reggeli fogyasztása segít a gyomor lenyugtatásában. A borsmentát homeopátiás kezelések esetén kaporral, vagy a második trimesztertől kezdődően fahéjjal is helyettesíthetjük, hisz ezek az illóolajak is ugyanezt a hatást fejtik ki.
 • Ha olyan erős az émelygés, hogy képtelenek vagyunk a folyadékbevitelre (azaz még a víz is kijön belőlünk), akkor végezzünk inhalációt a fenti illóolajok egyikével. A kiválasztott illóolajat hordjuk magunknál egy üvegcsében, és szükség esetén egy vászonzsebkendőre, vagy pamut vattapamacsra cseppentsünk egy cseppet belőle, és ezt szagolgassuk addig, míg az illat teljesen el nem illan.
 • Kiváló segítség lehet Ingeborg Stadelmann bevállt aromakeverékei közül a Várandósolajis annak, aki nem szeret maga kotyvasztani. Ez egy kiegyensúlyozó, friss illatú illóolaj-keverék, amely élénkítő, keringés-stabilizáló és hangulatharmonizáló hatással van a kismamára. E keverék nem csak a terhesség korai szakaszában ajánlott, hanem az egész várandósság alatt egyensúlyban tartja a szervezetet.

Terhességi csíkok, vagy striák

Kialakulásuk a kötőszövet gyengeségének köszönhető. Ahogy nő a poci, úgy nyúlik a bőr. Ha a bőr rugalmassága kisebb, mint amilyen ütemben nő a has, akkor a bőr megrepedhet. Megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitellel, tápanyagdús táplálkozással, valamint kötőszövet regeneráló és bőrrugalmasító olajkeverékekkel a striák kialakulása megelőzhető.

Testápoló krém terhességi csíkok ellen:

 • 30 ml kakaóvaj
 • 30 ml mandulaolaj
 • 10 csepp jázminolaj
 • 25 csepp mandarinolaj

Olvasszuk meg  vízfürdőn a kakaóvajat, keverjük hozzá a mandulaolajat, majd ha langyosra hűlt, akkor az illóolajakat is.

Testolaj terhességi csíkok ellen:

 • 60 ml hordozóolaj – búzacsíraolaj (10%) és mandulaolaj (90%) keverékéből
 • 8 csepp levendulaolaj
 • 8 csepp kamillaolaj
 • 8 csepp narancsvirágolaj
 • 4 csepp rózsaolaj

Az illóolajokat oszlassuk el a hordozóolajban.

A fenti aromaterápiás szerek valamelyikével naponta kétszer kenjük be a has környékét, a melleket és a csípőt.

Aranyér

Sok nőnek a várandóság alatt alakulnak ki aranyeres panaszai. Az aranyerek a végbél és a végbélnyílás környékén kialakuló vértolulásos erek. Megjelenésüknél, illetve súlyosbodásukért a terhesség kiváltotta erős medencetájéki vérbőség a felelős, és természetesen a háttérben meghúzódó helytelen táplálkozási szokások. 

Az aranyér enyhítő fürdőa következő képpen készül: 20 csepp ciprusolajat keverjünk el egy pohár mézes tejben, és ezt adjuk a fürdővízhez. Az érösszehúzó tulajdonsággal rendelkező ciprus összehúzza a szöveteket és vele együtt a viszkető és fájdalmas aranyeret is. Összehúzó hatása miatt a várandósság nyolcadik hónapjától ne alkalmazzuk!

Aranyér gél kismamáknak:

 • 15 ml friss aloe levélből kikapart zselé
 • 2 csepp ciprusolaj
 • 1 csepp gerániumolaj
 • 1 csepp kamillaolaj

Az olajokat keverjük össze, majd adjuk hozzá a friss aloé gélhez. Minél gyakrabban kenjük be vele az érintett testrészt. Ha nagyon folyékony a zselé, akkor borogatásként is alkalmazhatjuk.

Terhességi visszér

A terhesség alatt sok nőnél alakulhat ki visszértágulat – főleg azoknál, akik megelőzően fogamzásgátló tablettát szedtek. A problémát nagyrészt a várandósság alatt fellépő medencetájéki vérbőség és ennek a területnek a keringési zavarai okozzák. A tünet általában a lábakon és a boka környékén jelentkezik.

A legjobb enyhülést az hozza, ha minden nap legalább 10 percre felpolcoljuk a lábunkat lehetőleg úgy, hogy az a szívnél magasabbra kerüljön, miután bemasszíroztuk a következő keverékkel:

Lábmasszázsolaj kismamáknak:

 • 100 ml hordozóolaj
 • 12 csepp ciprusolaj
 • 6 csepp citromolaj

A fenti illóolajokat oszlassuk el a hordozóolajban, és enyha préselő nyomás alkalmazásával a saroktól kiindulva a szív irányába haladva egészen az ágyékig, alaposan masszírozzuk át a lábakat naponta egyszer.

A hideg-meleg vizes váltott lábfürdő is sokat segíthet a helyzeten.

Terhességi ödéma

Az ödéma nem más, mint a testfolyadékok túlzott és nem természetes megrekedése. A legtöbb kismama a kézfej, lábfej és a boka megduzzadásaként esik át az ödéma jellegzetes tünetein. Habár az enyhe ödéma semmilyen különösebb egészségkárosodást nem jelent sem az anya, sem a magzat számára, ennek ellenére a nehézkesebb veseműködés, a vízháztartás zavara, illeteve a megváltozott hormonális működés egyértelmű jelzésének tekinthető, de egyeseknél mozgáshiány is okozhatja.

Kezelésében sokat segít a lédús nyers növényi táplálkozás, a kellő mennyiségű vízivás és a teljes cukor- és a túlzott sóbevitel kerülése. Szintén segít a megfelelő mennyiségű mozgás, és a lábak felpolcolása esténként. Az aromaterápia a következő keverék napi alkalmazásást javasolja.

Masszázsolaj a vizenyős lábakra:

 • 120 ml hordozóolaj (mandula, olíva, szezám)
 • 20 csepp levendulaolaj
 • 20 csepp citromolaj
 • 8 csepp gerániumolaj
 • 8 csepp ciprusolaj

A saroktól egészen a farpofákig alaposan masszírozzuk meg az elkészült olajkeverékkel a lábunkat úgy, hogy közben kezünk nyomásával a véráramlást a szív irányába préseljük.

Az emésztési zavarok és a gyomorégés kezelése

A növekvő magzat nyomást gyakorolhat a gyomorra, az epére, vagy a májra. Ebben az esetben még egy teljesen egészségesen táplálkozó kismamának is lehetnek panaszai. Ilyenkor a korábban kedvelt ételek is okozhatnak panaszt, vagy gyomorégést. Ezek a tünetek főleg az utolsó trimeszterre jellemzőek. Felejtsük el azt a téves anyósbölcsességet, hogy: “egyél lányom, mert kettő helyett eszel!”

Lehetőleg minél könnyebben emészthető ételeket együnk, és ügyeljünk az enzimháztartásunkra.

Gyomorégést enyhítő masszázsolaj:

 • 60 ml mandulaolaj
 • 12 csepp mandarinolaj
 • 12 csepp szantálfaolaj
 • 6 csepp narancsvirágolaj

Az alaposan összekevert illóolajos keverékkel a kellemetlen panaszok esetén, vagy a fellépő gyomorégés enyhítésése érdekében masszírozzuk meg lassú mozdulatokkal a has, a gyomor és a máj környékét. A keverék csak tüneti enyhítésre alkalmas, a táplálkozás megváltoztatása nélkül nem segíti elő a gyógyulást.

Kölcsönhatások és ellenjavallatok – hallgass az orrodra!

Nehéz az illóolajok ellenjavallataival kapcsolatban megfogalmazni egyértelmű kijelentéseket, mert minden ember teljesen egyénileg reagálja le a különböző illatokat és keverékeket. Ezért elsősorban nem is a kinyilatkoztatásokra, hanem az érzéseinkre és a szaglásunkra kell hagyatkoznunk.

A legfontosabb kontraindikáció az illóolaj vagy egy keverék alkalmazásakor mindig az orrunk elutasító magatartása. Ha előfordul, hogy olyan illóolajat alkalmazunk, amelynek használata ellen semmilyen szakirodalom nem szól, de nekünk mégsem ízlik az illata, akkor semmi esetre se használjuk, hanem vagy más alternatív módszerhez forduljunk, vagy keressük meg azt az aromakeveréket, amely kellemes az orrunknak is.

A tapasztalat azt mutatja, hogy bármennyire is nem tiltott egyes fűszeres olajok alkalmazása a várandósság alatt (szegfű, gyömbér, szegfűszeg, ciprus, fahéj), a kismamák mégsem kedvelik, ezért kerülendő a használatuk az erre érzékenyeknél.

A lavandin, a rozmaring, a ravensara, az izsóp és a kakukkfű vérnyomásnövelő illóolajakat csak abban az esetben szabad alkalmazni, ha aromaterápiában jártas orvos, dúla vagy bába szigorú felügyelete mellett történik a kezelés.

Túl alacsony vérnyomás esetén a következő illóolajok túl gyakori alkalmazásáról ajánlott lemondania a kismamának – természetesen az egyéni érzékenység függvényében: extra levendula, majoránna, nárdus, ilang-ilang. Ez nem azt jelenti, hogy egyszer-egyszer ne lehessen alkalmazni őket!

Ha minden óvintézkedés ellenére bizonyos illóolajok vagy aromakeverékek esetén bőrreakciók lépnének fel, akkor azok használatát ajánlatos azonnal felfüggeszteni. De még mielőtt a problémát a választott illóolajnál vagy keveréknél keresnénk, érdemes ellenőrizni, hogy nem egy régi, vagy helytelen tárolás miatt megromlott olajkeverékről van-e szó, vagy esetleg előtte testünket nem kezeltük-e szintetikus anyagot vagy kőolajszármazékot tartalmazó szerrel vagy kozmetikummal. Ez utóbbi ugyanis megakadályozza az illóolajok mély behatolását az alsóbb bőrrétegekbe, ehelyett az illóolajok lerakódnak a felhámban, ahol dolgavégezetlenül felhalmozódhatnak, akár bőrpírral járó reakciót provokálva. Persze ez csak a magas koncentrátumú terápiás olajoknál fordulhat elő.

Az illóolajos és aromaterápiás kezelések alatt TILOS a szintetikus illatok használata, mert a két anyag nem várt reakcióba keveredhet egymással.

Antal Vali – http://antalvali.com/aromaterapia-varandossag-idejen.html

Felhasznált irodalom: