“Ha éhesek vagyunk- feküdjünk a földre hullapózban!”

“A yoga a mindennapi életben”

Jóga itt, jóga ott, jóga mindenütt. Könyvek jelennek meg, vitaestek zajlanak le, az emberek izgatottan, kipirultan tárgyalják, igaz-e, helyes- e az új tan. Jógázzunk vagy ne jógázzunk! Selva Raja Yesudian vasárnap a Zeneakadémián tartott előadást “Jóga a mindennapi életben” címmel.

Selva Raja Yesudian jómegjelenésű kreolképű fiatalember, tetőtől talpig európai ruhában, megáll a pódiumon és kifogástalan magyar nyelven megkezdi előadását. Először arról beszél, hogy a test és a lélek szoros kapcsolata alkalmas a betegségek gyógyítására és azt állítja, hogy a mély lélegzés és az önuralom még a fertőző betegség ellen is megvéd. Lehet, hogy a jóga megvéd a fertőzés ellen, de a szublimát sem kutya.

A fiatal indus arról is beszél, hogy az emberi önuralom olyan dolgokra képes, ami nyugati szemmel csodának hat. A jógik – a jóga tudomány mesterei – bámulatos akaraterejükkel képesek a saját szívverésüket megállítani, anélkül, hogy meghalnának. Egy ilyen hindu mester az egyik angol egyetemen olyan mennyiségű gyorsan ölő mérget vett be, amely egy egész hadsereg elpusztítására elég lett volna. Ráparancsolt emésztőszerveire, hogy szüntessék be a tevékenységüket és a méreg a beleken keresztül eltávozott, anélkül, hogy a legkisebb bajt is okozta volna.

Most kerül tulajdonképpen sor a jógára a mindennapi életben. Reggel van, a gyarló ember felébred az ágyban. Ebben a pillanatban itt az ideje a napi jógázás megkezdésének. Az előadó tanácsa szerint az ébredés pillanatában azonnal dobjuk ki a fejünk alól a vánkost és vegyük fel a hullapózt. Eközben persze vegyünk szabályos jóga légzést, gondosan ügyelve arra, hogy egy fikarcnyi levegő se maradjon kilégzésnél a tüdőben. És mivel a test és lélek kapcsolata, oly szoros, többször mondjuk egymásután magunkban a bűvös szót: nyugalom. Én nyugodt vagyok.

Persze jógázni nemcsak férfiaknak, de a hölgyeknek is lehet, akiknek az előadói különösen az úgynevezett “hallgatási gyakorlatát” ajánljuk figyelmükbe.

Ha étkezés előtt fáradtságot érzünk, bármilyen éhesek is vagyunk, előbb türelmesen feküdjünk le a földre, hajtsuk hátra a fejünket és “hullapózban” pihenjünk. Utána jobban fog ízleni az étel.

Mindezek után pedig senkinek sem akarjuk elvenni a kedvét a jógázástól. Jógázzon mindenki annyit és úgy, amennyi jólesik és hogy vannak esetleg, akik nem hisznek a jóga bámulatos erejében- ez kinek – kinek a saját joga.
(k.i.)
huszadikszazad.hu